p445kat11(b).jpg
© Volvotidningen Ratten

p445kat11(2).jpg p445kat11(1).jpg P 445

Tyvärr syns inte registreringsnumret på någon av bilderna, så en närmare identifikation av bilen är inte möjlig. Nummerplåten som syns på huvudbilden är en s.k. "bilhandlarskylt" och är inte kopplad till en specifik bil. Bilden presenterades i Volvotidningen Ratten nr. 7 1951 så antagandet får bli att bilen tillhör B-serien. Volvohandlare AB Gylner i Sunne levererade bilen till Wiolas Begravningsbyrå i Åmotsfors. Notera den långa sidolisten som börjar vid huvens framkant och löper bakåt, runt bakhörnet och förmodligen även över bakdörren till andra sidan. Per Gylner, son till grundaren av AB Gylner, berättar hur en beställning av en påbyggnad till ett leveranschassi kunde gå till.

"Kunden kunde antingen beställa te.x. en flakbil och låta oss ombesörja vem som skulle bygga den. Eller så kunde kunden önska sig en speciell firma som byggde bilen. En del firmor hade skaffat sig ett namn som var känt och kopplat till en viss design som kunden gillade.
Vi handlare ville ha en så snabb leverans som möjligt för det var vi som låg ute med pengarna för bygget. Så när vi själva fick bestämma vem som skulle bygga bilen blev det den som kunde bygga snabbast."

Per Gylner vill minnas att man beställde sina bilar från Värmlandsbro, men han minns inte vad firman hette. I Värmlandsbro fanns en firma som hette Höglunds Flak. Ett av fotona visar bilen framför deras fabriksbyggnad. De byggde mestadels påbyggnader på tyngre fordon. Höglunds Flak startades av en bror till Helge Höglund som hade Höglunds Vagnfabrik i Säffle.

Publicerad 2005-03-15

Hem
Historik Duetter Länkar Kontakt Startsida