p445sb47(b).jpg
© Silfverling 1956

p445sb47(1).jpg p445sb47(2).jpg P 445 C 1953 Valbo

Är detta Valbo karosserifabriks provvagn? Likheterna är slående, se Valbo karosserifabrik AB. Grace Sandblom på Djursnäs säteri blev första ägare till bilen den 26/3 1953. Den registrerades först som lastbil för att den 16:e september 1954 omregistreras till personbil. Grace var maka till Philip Sandblom, känd överläkare och senare rektor för Lunds universitet. Grace och Philip hade Djursnäs säteri som sommarnöje på vilket Lennart Silfverling var inspektör åren 1947 - 57. Säteriet i Sorunda, Södermanland, var ett av länets största gods med skogar, jordbruk, mjölkbesättning, trädgårdsmästare, slott mm. Volvon användes som tjänstebil på godset av Lennart med familj under perioden 1953 - 57. Valbo-bilen såldes -59 i Skåne län och passerade några ägare innan skrotning 1965.

Från tiden med bilen minns de tre bröderna Ulf, Bengt och Göran vissa detaljer som lockar fantasin att tro att detta kan vara provvagnen från Valbo. När pappa Lennart hade hämtat bilen stod familjen vid höger bakända och språkade om ombyggnaden. Var det den hela plåtsidan som hade fått rutor som åsyftades? Reflexen på höger framskärm monterades först efter -54 enligt fotografier. Ett svagt minne gör gällande att aluminiumplåten kring tanklocket och nedåt konstruerades av smeden på gården. Tankpåfyllningen skall i och med detta ha flyttats uppåt för att lättare komma åt att tanka.
Det som talar emot att detta är provvagnen är att det nakna chassit levererades till Södertälje endast 3 veckor före det att det kom till Djursnäs säteri. Under den tiden skall Valbo ha hämtat chassit, byggt, förevisat och byggt om karossen innan försäljning till Grace Sandblom. Det verkar osannolikt. Om det nu är en Valbo, varför skickades inte chassit till Valbo? Det har hänt förr att chassin har skickats till en helt annan landsända än där de har fått kaross. Det dyker upp en mängd gissningar om vad som är rätt eller fel kring detta chassi och de får tillsvidare vara just gissningar.

Ett stort tack till Ulf, Bengt och Göran Silfverling som har bistått med bilder och minnen.

Läs mer om bilens historia i Svenska Volvo PV-klubbens medlemstidning PV-Entusiasten nr. 2 2008.

Publicerad 2003-12-27

Hem
Historik Duetter Länkar Kontakt Startsida