Auto-Karosserifabrikken


akf5(b).gifAuto-Karosserifabrikken, förkortat AKF, i Kambo utanför Moss i Norge grundades år 1928. Redan 1917 startades Norsk Automobilfabrik A/S som var förlagt till Kambo. 1919 bytte företaget namn till Norsk Automobilfabrik Scania Vabis A/S då man tillverkade lastbilar på licens åt Scania Vabis. Företaget gick i konkurs 1923 och karosseribyggandet togs över av Automobilfabriken A/S. 1928 flyttade företaget till Oslo och AKF startade sin verksamhet i Kambo.

Gustaf Henning från Grebbestad i Sverige hade tagit sig till Norge för att söka jobb på det stora kvarnbygget i Kambo. I Sverige hade han arbetat som säsongsarbetare med fiske om sommaren och byggnadssnickare om vintern. För att komma till kvarnbygget måste han passera det nyuppförda fabrikskomplexet hos Norsk Automobilfabrik A/S. Han knallade in och fick jobb direkt! När företaget senare lade ner tillverkningen fick han anställning hos Automobilfabriken A/S. Gustaf avancerade till förman och därefter till verkmästare. Då Automobilfabriken A/S flyttade till Oslo blev han kvar i Kambo och köpte en del av lokalerna för att driva karosseribyggnad i egen regi. För köpesumman 45.000 Nkr fick han 25 hektar av fabrikstomten, den minsta av de stora fabriksbyggnaderna, lackeringsverkstaden och direktörsbostaden. akf(4).jpgDen största fabriksbyggnaden blev fortsatt ledig vilket den varit sedan 1920. AKF startade med ett aktiekapital på 15.000 Nkr. Verksamheten började med ett manskap på 10 - 15 man men var redan 1932 uppe i 27 st för att kulminera 1937-38 med 67 anställda arbetare.

akf(3).jpgI det långa loppet var det satsningen på tank- och skåppåbyggnader som säkerställde driften. 1990 köpte AKF svenska GRIP-kaross AB och fick därmed ett bättre fotfäste på skåpmarknaden. År 2000 begärdes AKF med 3:e generationen Henning, Jon Richard Henning, i konkurs. akf(1).jpgDe nya ägarna ombildade företaget till ett aktiebolag, Auto-Karossfabrikken AS, utan medverkan av Henning-familjen. Driften fortsatte emellertid utan avbrott.

Här nedan följer två berättelser från karosserifabrikerna på Kambo.


En köpeskål för mycket

När köpekontrakt på bilar var underskrivna eller en färdigbyggd buss levererad, hände det att köpeskål praktiserades. Med andra ord, man tog sig en innanför västen. En nybliven ägare till en färdigbyggd buss fick för mycket av köpeskålen. Han satte sig bakom ratten och strök ut genom fabriksporten. Det gick inte bättre än att bussen hamnade i diket efter ett par meter. Bussen fick tas in igen för uppriktning av karossen och ägaren fick skaffa sig annan skjuts hem den dagen!


" Jag kan inte fylla! "

Karosserifabriken hade egen bensinpump och en Ford varubil skulle tankas innan leverans till kunden. Han som fick i uppdrag att fylla upp bilen kom snart springande tillbaka till verkstaden.

- Jag kan inte fylla! Ni har ju glömt att göra hål!

Påfyllningsröret låg snyggt bakom en nylackerad karossida utan öppning!


Information om Auto-Karosserifabriken är hämtad ur den norska boken Håndverk på hjul av Asbjörn Rolseth. Den har ISBN nr 82-995890-0-2 och är utgiven år 2001. Boken behandlar ett 50-tal karosseriföretag i Norge genom åren i ord och bild. Där presenteras en stor mängd intressanta svart/vita bilder av god kvalité tillsammans med informativ text. Ett stort tack till Kåre Leth för tipset om bokens existens!

Publicerad 2002-01-16

Hem