Floda karosserifabrik


Orten Floda ligger i Lerums kommun öster om Göteborg längs väg E 20. Karosserifabriken i Floda startades av Åke Gustafsson och Carl Harald Björk på 20-talet i lokaler som hade tillhört ett av Sveriges mest söderliggande järnbruk. Trämaterialet som användes vid konstruktionerna var gran, björk, ek och ask och den första karossen byggdes på en T-ford. floda(1).jpgEn av arbetarna kallades Hjularbo-Kalle. Han fick sitt namn pga att det var han som tillverkade de träekrade hjulen. Man lät även tillverka Lerum - Flodas första brandbil. Snart flyttade man till en smedja på orten och de gamla lokalerna övertogs av en firma som tillverkade vågar. Efter ännu ett tag byggdes en ny fabrik i Floda och senare uppfördes ännu en i Hedefors mellan Lerum och Floda. I Hedefors startades verksamheten av en herr Björkblom. Floda(2).jpgDe två fabrikerna hade lite olika inriktning, den äldre tillverkade personbilar och den nyare nyttofordon. I och med nybyggnationerna bytte verksamheten namn till Nya karosserifabriken. Företaget kom senare att byta namn ännu en gång till Flodaverken. Under denna epok producerades en mängd tankbilar som såldes till Irak.

I Lerum fanns en konkurrerande tillverkare av bilkarosser, Göran Edvardsson. Firman existerade fortfarande så sent som år 2001. Det berättas att man lät bygga en bil åt en herre, som när han skulle hämta den, tyckte att den hade blivit för dyr.
- Då skall du inte ha den! svarade Edvardsson. Efter det hängde bilen i taket på fabriken.

Ett stort tack till Birgitta Waldenborg på Medborgarkonroret i Lerum som har fiskat fram information som näst intill gått förlorad. Tack också till Jan-Krister Johansson för information om Flodaverkens verksamhet idag.

Publicerad 2003-03-09

Hem