A & G Föreland Karosserifabrikk A/S


foreland(1).jpg1923 köpte Anders Föreland en liten svarv och startade ett litet enmans företag. Fadern ägde ett cementgjuteri i Övreby i Norge och i ändan av de nybyggda lokalerna fick Anders en yta att driva sitt företag på. Hösten 1925 köpte fadern John Föreland ett Chevrolet-chassi på vilket Anders och hans bror byggde en kombinerad lastbil/busskaross. 1927-28 byggdes 3-4 liknande karosser. För detta ändamål utökades lokalerna med ännu en byggnad på 7x20 m i två våningar. Det var nu som Anders tillsammans med sin yngre bror Gunvald startade firman A & G Föreland, Karosserifabrikk, Maskinverksted.

De vanskliga tiderna i början på 30-talet medförde att Gunvald sökte sig till Göteborgs Tekniska Skola och fick diplom för genomförd ingenjörskurs i motor och maskin. Väl tillbaka till företaget blev tiderna bättre och orderingången gällde mestadels bussar.

När Volvos leveranschassi PV 445 dök upp beställde Volvohandlaren Trygve Iglebäck i Kristiansand ett exemplar med påbyggnad av A & G Föreland. foreland(2).jpgBilen skulle fungera som utställningsbil och det slog väl ut. De sköna linjerna tilltalade ca. 10 intressenter och lika många bilar blev byggda. På torpedväggen kan man se hållarna för körriktningsvisarna av typen utfällbar pil. Detta, tillsammans med A-modellens kofångare och baklysen, skulle kunna indikera att det är ett av de 500 första chassina, serie PV 445 A. Dessa hade hastighetsmätaren i mitten och handskfacksluckor på vardera sidan.

Andra generationen, John Föreland, började 1949 och den tredje generationen, Stein Föreland, började 1968. 1970 ändrades firmanamnet till Föreland Karosserifabrikk A/S.
Förelands sista satsning blev rullstolshissar med egen patent på färdiga busskarosserier. I januari 1995 gick företaget i konkurs med 17 anställda.


Information om A & G Föreland Karosserifabrikk är hämtad ur den norska boken Håndverk på hjul av Asbjörn Rolseth. Den har ISBN nr 82-995890-0-2 och är utgiven år 2001. Boken behandlar ett 50-tal karosseriföretag i Norge genom åren i ord och bild. Det presenteras en stor mängd intressanta svart/vita bilder av god kvalité tillsammans med informativ text. Ett stort tack till Kåre Leth för tipset om bokens existens!

Publicerad 2002-01-14

Hem