Kabo karosseri AB


kabo(3).jpg Arne Sandström i Umeå, född 1918 - död 1991, började sin yrkesbana som möbelsnickare hos Gösta Nyström. Efter andra världskriget startade Arne tillsammans med Karl Birger Lindström tillverkning av barnmöbler i en anspråkslös källarlokal i Umeå. Namnet KABO kommer av initialerna Karl Birger och Olof Arne. Verksamheten flyttades senare till lokaler på Teg nära slakteriet i ett tidigare hönshus och inriktningen blev tillverkning av karosser till ambulanser, bussar, brandbilar, kombinerade buss- och mjölkbilar, varubussar och paketvagnar. På tidigt 50-tal kom en dam från U.S.A. för att se hur man kunde karossera ett Volvo 445-chassi till husbil. Som demonstrationsvagn användes en nybyggd brödbil som just levererats till Kerstins Bageri i Umeå. 1948 övertog Arne Sandström Lindströms andel i företaget och drev det vidare. 1974 flyttas verksamheten till nya lokaler på Lärlingsgatan på Öst-Teg. Sonen Bo övertar firman och driver den fram till sin död 1994. Därefter kom nya ägare in i bilden och bytte namn till Kabo Nya Karosseri.

kabo(1).jpg Under 50-talet var arbetsstyrkan fem snickare, tre plåtslagare och två montörer. Man använde sig av samma teknik som andra tillverkare: Först snickrades stommen i trä, sedan tog plåtslagarna vid och klädde stommen med plåt.

kabo(2).jpg Efter krigsslutet var det stort sug efter olika typer av fordon i Sverige och de flesta trodde på framtiden. Willys Jeepar var populära och änvändbara som nyttofordon. De blev än mer användbara om de hade hytt. Även traktorer behövde moderniseras och hytter av olika slag började tillverkas. Flyttbussar var det stor efterfrågan på och KABO tillverkade dessa efter olika chassival.

I början på 50-talet rullade en ovanlig PV på Umeås gator. Den byggdes på ett Volvo 445-chassi och blev en tjusig 2-dörrars coupé som man uppmärksammade när den kom glidande. Historikern Åke Boström berättar för Norrlands Motorhistorikers och Sundsvalls Motorveteraners klubbtidning Veteran Aktuellt följande:

"År 1951 fick KABO karosseri i uppdrag av traktorförsäljare Gösta Juteborn på Umeå Bilkompani att tillverka en Volvo i coupéutförande. Minns att vi blev imponerade efter att ha sett Juteborns egenhändigt utförda ritning. Min bror Alex Boström och hans rumskamrat Rune Johansson blev de som skulle utföra byggnationen. Det blev många turer till KABO för Gösta som följde arbetet med stort intresse innan bilen blev klar."

Information om KABO är hämtad ur Norrlands Motorhistorikers och Sundsvalls Motorveteraners medlemstidning Veteran Aktuellt nr. 1 2004. Viss information är hämtad ur Volvo PV-klubbens medlemstidning PV-entusiasten nr. 4 -82. Ett stort tack till Björn-Åke Danielsson och Olle Dahlrot.

Publicerad 2004-10-27

Hem