Klippan karosserifabrik

1926 startade fabrikör Sven Danielsson företaget Klippan karosserifabrik i Klippan några mil nordost om Helsingborg. Till en början kapade man befintliga FORDar, satte i en mellanvägg och monterade ett flak för att få en flakbil. Senare användes nakna leveranschassin för fri påbyggnad. Till de tidigare flakbilarna tillverkade man själv ett s.k. spadlås för att låsa lämmarna men senare övergick man till TICO-lås som köptes in. Verksamheten växte allteftersom och under 50 - 60-talet hade man 91 anställda och tillverkade karosser till lastbilar och de mindre PV 445-chassina. Leveranschassina utgjorde en stor del av produktionen och man tillverkade allt från flakbilar och täckta brödbilar till ambulanser och likbilar på chassit. Ett undantag - man tillverkade aldrig någon familjebil typ herrgårdsvagn eller liknande.

Till en början fick man chassina levererade per tåg. Vid stationen monterades hjulen och chassina kördes de 7-800 meterna till fabriken. Senare fick karosseriföretagen själva hämta chassina hos Volvo i Göteborg. Då skickades några tåliga grabbar upp med tåget och kvitterade ut ett antal chassin. De körde sedan ner dem till Klippan sittandes på en trälåda. Ibland hade man monterat ett litet vindskydd för att hålla kylan stången. Dessa resor företogs året om så ibland behövdes det mycket värme innanför västen. Även om en del förare var onyktra så kan inte Rune Hemborg minnas att någon körde av vägen. Rune är son till en av de vid tiden anställda och sprang redan som barn runt i fabrikslokalerna för att senare bli försäljningschef på Klippan. Han berättar att när Klippan såldes 1976, och övergick till att heta Klippan Flak, fanns det ett antal mer eller mindre färdigbyggda hytter kvar till PV 445-chassit. De blev stående på loftet i en ladugård och köptes upp på 80-talet av någon samlare. En hytt skall ha gått till ett museum i Hässleholm i och med försäljningen av verksamheten till BRIAB 1991. Rune nämner också att man aldrig monterade någon tillverkarskylt i bilarna. I skrivande stund pågår sökandet efter bilder från produktionen för att finna och stadfästa designen på producerade bilar.

Tack till Rune Hemborg för information om företaget. Tack också till Lars Eliasson som började nysta i företagshistorien och fick tag på rätt folk.

Publicerad 2005-03-31

Hem