Volvo


Efter introduktionen av duetten 1953 försvann i stort sett tillverkningen av skåpbilar på leveranschassin. Karosseriföretagen kunde inte konkurrera mot en serietillverkad skåpbil i pressad stålplåt. Flakbilarna levde dock kvar nästan 10 år till. En sådan flakbil hade fördelen att det gick att lasta skrymmande gods som inte fick plats i en duett. I U.S.A. var pickupen ett etablerat begrepp, ofta använd som andrabil.

volvo(1).jpg volvo2(1)1.jpg Volvo försökte sig på att producera en egentillverkad flakbil. Två prototyper färdigställdes men någon serietillverkning kom aldrig igång. Stilen på den ena var inspirerad av amerikanska förlagor, den andra, med släta flaksidor, togs fram för ett energiprojekt i Kanada under ledning av Axel Wenner-Gren. Det blev dock aldrig någonting av med projektet.

volvo(4).jpgDenna flakbil är ett duettchassi i specialutförande från 1960, en Volvo P 21134 A. Det är alltså inte ett leveranschassi vilket heter P 21114 A. Varför Volvo har upplåtit ett vanligt duettchassi till byggandet av en flakbil då leveranschassit fortfarande tillverkades är oklart. Skillnaderna mellan chassina är dock minimal. Flera ombyggnationer till flakbil gjordes av karosserifirmor och privatpersoner på Volvo duett efter leveranschassits nedläggning 1962.

Viss information om dessa Volvo-producerade bilar är hämtad från boken " VOLVO - personvagnarna från 20-tal till 80-tal " skriven av Björn-Eric Lindh. Bokens ISBN-nummer är 91-86442-06-6.

Publicerad 2001-12-19

Hem